Nyheter

MEDIA-året 2023

Vi oppsummerer de samlede resultatene fra Kreativt Europas MEDIA-program til den norske audiovisuelle bransjen i 2023.

10. juni 2024
En robot og en hund står i vannkanten på en strand. Tre griser er i ferd med å løpe ut i vannet. I bakgrunnen flere dyr som koser seg i sola og et tivoli. Illustrasjon.
Robot Dreams, illustrasjon: Arcadia Motion pictures, Lokiz Films, Noodles Production, Les Film du Worso

Sommerferien er snart på trappene, men før MEDIA-desken stenger kontoret i perioden 1.-22. juli gjør vi opp status for MEDIA-året 2023.

Ved årsskiftet var det fremdeles pågående GAP-prosesser som gjorde at vi ikke kunne dele de endelige resultatene for 2023. Disse er nå avsluttet og vi presenterer her en oppsummering med henvisning til våre tidligere publiserte saker.

Over 5,8 millioner euro til den norske bransjen

Til sammen hentet den norske audiovisuelle bransjen hjem drøye 5,8 millioner euro via Kreativt Europa MEDIAs ulike tilskuddsordninger i løpet av 2023. Den største andelen kom, i likhet med 2022, som produksjonstilskudd til produksjoner for TV og strømmetjenester. Ordningen har to søknadsrunder pr. år og totalt mottok norske produsenter € 1 500 000 i fra potten. Av utviklingsmidlene for enkeltprosjekter, pakker med 3-5 prosjekter og dataspill mottok den norske audiovisuelle bransjen rett i overkant av € 1 981 000 fra programmet. Antallet europeiske filmer lansert med MEDIA-tilskudd i Norge i 2023 steg sammenlignet med 2022.

Produksjoner for TV og strømmetjenester

Resultatene fra første søknadsrunde delte vi med dere allerede i september i fjor. True Content Production Norway mottok € 500 000 euro i produksjonstilskudd til Smugleren som har Pål Sletaune på manus og regi. Serien forventes å ha premiere våren 2025 på TV2.

I april i år ble det klart at Paradox Film fikk full uttelling med hele € 1 000 000 til dramaserien sin om kongeparets kamp for kjærligheten. Denne tildelingen ble gjort i andre søknadsrunde. Serien Harald & Sonja blir å se på Amazon i 2025.

To menn i uniform står med hvert sitt sammenrullede papir. En dame i hvit drakt kikker på arket til den ene mannen. Alle smiler. Foto.
Harald & Sonja, foto: Ihne Pedersen / Paradox

Pakkefinansiering

I midten av oktober -23 annonsere vi at de fire norske produksjonsselskapene INTHEMOOD Film, Mer Film, Paradox Rettigheter og Piraya Film mottok utviklingstilskudd fra Kreativt Europa på til sammen 975 000 euro til sine pakker med 3-5 prosjekter.

Ett av disse prosjektene er spillefilmen Søppel med originalskrevet manus av Jo Nesbø. Ellers spenner prosjektene i pakkene fra animasjon og live action til dokumentarfilm, både i film- og serieformat, alle med internasjonalt potensiale.

Dataspill

I november kunne vi dele nyheten om at tre norske dataspill hadde mottatt i alt 450 000 euro i utviklingstilskudd fra MEDIA-programmet. De tre spillselskapene Megapop, Rain og Skinny Bandit mottok maks EU-tilskudd på € 150 000 hver til utvikling av hhv. Life Below, Mechanical Heart og Mechjesty.

Undervannsverden med to nymfelignede skapniinger. Illustrasjon.
Life Below, bilde: Megapop

Innovasjon

Innovasjon og bærekraft er viktige fokusområder for EU. Før jul var det derfor gledelig å kunne melde om at klimaverktøyet Green Producers Tool (GPT) for andre gang mottok tilskudd gjennom med tverrsektorielle ordningen Innovation Lab. Med 827 664 euro i EU-tilskudd skal GPT utvides til Sverige, Finland, Island og Færøyene før andre europeiske land står for tur.

Co-utvikling enkeltprosjekt

Fjoråret endte med en økning i antall samutviklingstilskudd til enkeltprosjekter sammenlignet med 2022. Da ble kun ett norsk prosjekt finansiert med tilskudd fra MEDIA.

I 2023 ble € 439 581 tilgodesett de tre norske prosjektene Elena (Stær Film), Pesta (Mikrofilm) og Shadow State (Hummelfilm). I tillegg mottok de norske produsentene Mikrofilm, Nordisk Film Production og Folk Film totalt € 116 788 for sine roller i utviklingen av hhv. Lee Films Me, Dante and the Dump (SE, DK, NO), Gifted films Wests Raan (DE, IE, NO) og Sisyfos Film Productions Wolf Park (SE, IT, NO).

En ung jente i profil. Hun har mørkt hår i hestehale, rosa t-skjorte og sitter utendørs. Foto.
Elena, foto: Eitvydas Doskus

Samlet sett mottok de norske produsentene € 556 369 i utviklingstilskudd fra Kreativt Europa gjennom denne ordningen. Les mer om prosjektene i saken vi publiserte i april: Nye utviklingstilskudd fra MEDIA.

Tilskudd til distributører

Gjennom ordningen “Filmer over grensen” fikk den norske familiefilmen Dancing Queen distribusjon i minst 15 europeiske land. Via filmens salgsagent ble de europeiske distributørene tildelt til sammen € 262 944 for å lansere den enten på en strømmetjeneste eller kino.

Ei jente med langt hår, briller og sykkelhjelm står i forgrunnen, bak henne står flere jenter i en skolegård. Foto.
Dancing Queen, foto: Aasmund Hasli, Amarcord

I samme ordning mottok norske distributører € 373 354 av potten for lansering av 21 ikke-nasjonale europeiske filmer. Flere av disse er prisvinnende titler som spanske Robot Dreams distribuert av Selmer Media. Les mer om den og flere av de andre filmene i denne saken fra mars.

11 norske distributører mottok også totalt € 923 039 i tilskudd til distribusjon av europeisk kvalitetsfilm med markedspotensial via ordningen “Europeisk filmdistribusjon”.

Vi gratulerer alle tilskuddsmottakerne i 2023-programmet og ser frem til å kunne dele resultater fra 2024 snart, samt info om nye utlysninger for 2025 utover høsten.

Se listen over tildelte midler til norsk bransje i 2023 her.

Motta vårt nyhetsbrev med nyheter og aktiviteter innen MEDIA-programmet!