Nyheter

Nye utviklingstilskudd fra MEDIA

Kreativt Europa har tildelt € 556 369 i co-utviklingstilskudd fra MEDIA-programmet til tre prosjekter med norsk hovedprodusent og tre norske samarbeidspartnere på europeiske prosjekter.

9. april 2024
En ung jente i profil. Hun har mørkt hår i hestehale, rosa t-skjorte og sitter utendørs. Foto.
Elena, foto: Eitvydas Doskus

I 2023-runden av ordningen for co-utviklingstilskudd til enkeltprosjekter mottok til sammen 53 europeiske søkere over € 6,4 mill. fra Kreativt Europa MEDIA. Blant de norske tilskuddsmottakerne er det tre norske hovedprodusenter og tre co-utviklingsprodusenter på prosjekter med hovedprodusent fra et annet europeisk land.

De tre norske prosjektene Elena (Stær), Pesta (Mikrofilm) og Shadow State (Hummelfilm) mottok samlet 439 581 euro. Mens de norske co-utviklingsprodusentene Mikrofilm, Nordisk Film Production og Folk Film mottok samlet € 116 788 for sine roller i utviklingen av hhv. Lee Films Me, Dante and the Dump (SE, DK, NO), Gifted films Wests Raan (DE, IE, NO) og Sisyfos Film Productions Wolf Park (SE, IT, NO).

Tilskudd til norske prosjekter

Elena – € 79 581 i tilskudd

Tromsø-baserte Stær er hovedprodusent for fiksjonsfilmen Elena: På starten av 2000-tallet begynner utbyggingen av et norsk vannkraftverk i Guatemala. Lokalbefolkningen blir hardt rammet og kidnapper to norske arbeidere for å skaffe seg forhandlingsrom. I filmen følger vi Elena (19) som blir dratt mellom å støtte sin mor i kampen mot vannkraftverket eller være ærlig mot seg selv. Elena føler at livet og drømmene hennes ikke er like viktige som sin mors kamp. I hverdagen kjemper hun aktivt for hjelpe familien sin, men vil ikke være aktivist. Innerst inne drømmer hun om en helt annen virkelighet. Men om hun drar hvem skal ta vare på moren hennes, bygda og kampen?

Stær ble etablert i 2023 av produsentene Elisa Fernanda Pirir og Ragna Midtgard, med støtte fra KriStine Ann Skaret. Selskapet har som mål å utvikle, produsere og samprodusere auteur-filmer med høy kunstnerisk kvalitet og relevans. I utviklingen av dette prosjektet har de med seg Just a Moment fra Litauen. Regissør er meksikanske Dalia Huerta Cano.

Portrett av en kvinne som har briller og mørkt hår. Hun smiler og ser mot kameraet. Foto.
Regissør Dalia Huerta Cano, foto: Eitvydas Doskus

Elisa Pirir, som bl.a. var Producer on the Move i Cannes 2023, sier om MEDIA-tilskuddet:
- Dette er en fantastisk og unik mulighet til å jobbe med vår litauiske co-produsent Dagnė Vildžiūnaitė fra Just a Moment. Vi har et tett og kreativt samarbeid med dem, og vi gleder oss til å videreutvikle en så sterk og vakker debut i regi av Dalia Huerta Cano.

Pesta – € 180 000 i tilskudd

Mikrofilm er hovedprodusent på animasjonsprosjektet Pesta: En grøsser av en kjærlighetshistorie lagt under Svartedaudens herjinger i Norge. I filmen møter vi den tekkelige adelsjenta Astrid (17) som faller hodestups for den fredløse hedningen Eilev (17). Mens verden rundt dem står i brann innleder de et forhold som trosser samfunnets normer. Men jo mer Astrid gir etter for sitt begjær, jo mer levende blir hennes visjoner om en grusom pestdemon. Snart begynner virkelighet og fantasi å gli over i hverandre, og når Eilev tas til fange står Astrid overfor et umulig valg: miste sin elskede eller bli monsteret hun frykter mest – Pesta.

Ide og regi er ved Hanne Berkaak, manuset er skrevet av Sofia Lersol Lund.

De norske produsentene Lise Fearnley og Tonje Skar Reiersen er begeistret over å ha mottatt MEDIA-finansiering i denne runden:
-Tilskuddet fra Kreativt Europa har gitt oss sjumilsstøvler i arbeidet med den visuelle og tekniske utviklingen av Pesta. Nå er vi i full gang med design og animasjonstester, i samarbeid med våre franske og tyske partnere i Xilam Films og Knudsen Pictures. Veldig morsomme dager! I tillegg til den uvurderlige økonomiske støtten, gir også Kreativt Europa filmen et tungtveiende kvalitetsstempel.

To personer hviler hodene mot hverandre. Hun har lyst hår og røde øyne. Han har mørkt hår og lukkede øyne. Illustrasjon.
Pesta, illustrasjon: Mikrofilm, Julia Torjak

Mikrofilm er et veletablert og prisvinnende produksjons- og animasjonsselskap som bl.a. har vunnet en Oscar for Den danske dikteren i 2007 og produserte animasjonssuksessen Titina. Pesta utvikler de sammen med franske Xilam Film og tysk-norske Knudsen Pictures.

Shadow State – € 180 000 i tilskudd

Hummelfilm er norsk produsent for serien Shadow State: en eksplosiv thriller-serie som følger gravejournalisten Alva Lehto i søken etter å eksponere russiske kontraoperasjoner i vesten, bare for å bli et mål for russiske agenter selv. I løpet av serien må hun takle hatkampanjer, dødstrusler og forsøk på å diskreditere henne mens hun fortsetter arbeidet sitt i bl.a. Ukraina, Finland, Arktis og Russland.

Hummelfilm har siden 2011 produsert både spillefilm, dokumentar og serier og samproduserer gjerne. Produsent Gudny Hummelvoll er aktuell med Netflix-serien Lakseøya. På Shadow State samarbeider hun med den tyske produsent, manus og regi-duoen Kathrin Lohmann og Katharina Otto-Bernstein (KJ Entertainment) og de finske serieskaperne Inka og Tanja Rusi (Onerva Pictures). Mauset til Shadow State er ved Alex Kendall og Kira Poutanen. Serien er inspirert av Jessikka Aros bestselger Putin’s Trolls: On the Frontlines of Russia’s Information War Against the World.

Tilskudd til norske co-utviklingsprodusenter

Mikrofilm mottar € 46 000 som co-utviklingsprodusent på Me, Dante and the Dump.

Me, Dante and the Dump er en animasjonsfilm for barn i aldersgruppen 5-9 år. Den er et skandinavisk samarbeidsprosjekt med svenske Lee Film som hovedprodusent. Samprodusenter er norske Mikrofilm og danske Nørlum. Les mer om tildelingen her.

Nordisk Film Production mottar € 45 097 som co-utviklingsprodusent på Raan.

Raan er en overnaturlig thriller basert på norrøn mytologi. Tyske Gifted Films West er hovedprodusenten, samarbeidspartnerne er norske Nordisk Film Production og irske Wild Atlantic Pictures. Les mer om tildelingen her.

Folk Film mottar € 25 691 som co-utviklingsprodusent på Wolf Park.

Wolf Park er en dokumentarfilm med svenske Sisyfos Film Production som hovedprodusent. Den utvikles i samarbeid med norske Folk Film og italienske Jump Cut. Les mer om tildelingen her.

MEDIA-desken publiserer fortløpende resultater fra Kreativt Europa MEDIAs tilskuddsorninger på våre hjemmesider. For en samlet oversikt over norske resultater, se Tildelinger.

Motta vårt nyhetsbrev med nyheter og aktiviteter innen MEDIA-programmet!