Nyheter

Dancing Queen skal sjarmere Europa

Med tilskudd fra Kreativt Europa vises den norske dansefilmen for europeiske publikummere i 15 land.

19. mars 2024
Ei jente med langt hår, briller og sykkelhjelm står i forgrunnen, bak henne står flere jenter i en skolegård. Foto.
Dancing Queen, foto: Aasmund Hasli, Amarcord

Gjennom tilskuddsordningen “Filmer over grensen” bidrar MEDIA-programmet til å øke tilgjengeligheten av europeiske filmer i hele Europa. I 2023 ble det delt ut tilskudd til distribusjon av 31 filmer på kino eller strømmetjenester.

Dancing Queen til Europa

Den prisvinnende norske familiefilmen Dancing Queen vises nå med EUs bidrag på kino eller via strømmetjenester i 15 europeiske land. De europeiske distributørene mottar tilskuddet via filmens danske salgsagent LevelK. I alt € 262 944 går til lansering av filmen, som er regissert av Aurora Gossè og produsert av Thomas Robsahm i Amarcord. Silje Holtet har skrevet manus og samme trio står bak oppfølgeren Dancing Queen i Hollywood som ventes å ha premiere i 2025.

Prisvinnende europeiske filmer til Norge

Tilskuddsordningen har to søknadsfrister i året. Sett under ett ga begge rundene i 2023 norske distributører i alt € 373 354 av potten for distribusjon av 21 ikke nasjonale-europeiske filmer.

En robot og en hund står i vannkanten på en strand. Tre griser er i ferd med å løpe ut i vannet. I bakgrunnen flere dyr som koser seg i sola og et tivoli. Illustrasjon.
Robot Dreams, illustrasjon: Arcadia Motion pictures, Lokiz Films, Noodles Production, Les Film du Worso

Blant titlene som har blitt/blir distribuert her til lands er en rekke prisbelønte produksjoner som:

  • Smoke Sauna Sisterhood, distributør Fidalgo – estisk dokumentar som vant bl.a. beste dokumentar under European Film Awards.
  • Fritt fall, distributør Another World Entertainment – den franske thrilleren er vinner av flere European Film Awards og Golden Globe-statuetter, samt en Gullpalme og en Oscar for beste manus.
  • Lærerværelset, distributør Selmer Media – den tyske dramafilmen sanket mange priser i hjemlandet og var Oscarnominert.
  • Robot Dreams, distributør Selmer Media – sjarmerende katalansk animasjonsfilm som hadde premiere i Cannes i 2023, ble kåret til beste animasjonsfilm under European Film Awards og var Oscar-kandidat.
  • Olfas døtre, distributør Arthaus – denne hybrid-dokumentarer er en samproduksjon mellom Frankrike, Saudi-Arabia, Tunisia og Tyskland som også konkurrerte i Cannes og sanket med seg en Oscar-nominasjon.
Fire unge jenter sitter samlet i en seng. Tre av dem hviler hodene på hverandre. Foto.
Olfas døtre, foto Arthaus

Både Lærerværelset og Smoke Sauna Sisterhood konkurrerer i tillegg om Lux Audience Award som deles ut i Europa Parlamentet i Brussel 16. april.

Ei dame i rød genser står foran en grønn tavle og skriker. Foto.
Lærerværelset, foto: Selmer Media

Mer om de 31 filmene

EU-kommisjonen har publisert en komplett oversikt med alle de 31 filmene, inkludert noen trailere og info om i hvilke land de så langt har distribusjon i. For full oversikt klikk deg inn på: Creative Europe MEDIA – results of the Films on the Move call.

MEDIA-desken publiserer fortløpende resultater fra alle MEDIA-programmets tilskuddsordninger på vår hjemmeside under Tildelinger.

Motta vårt nyhetsbrev med nyheter og aktiviteter innen MEDIA-programmet!