Nyheter

Fire norske produksjonsselskap mottar pakketilskudd

Kreativt Europa MEDIA har tildelt totalt € 975 000 i utviklingstilskudd til INTHEMOOD FILM, Mer Film, Paradox Rettigheter og Piraya Film.

12. oktober 2023
To personer går langs en snødekt vei. Langs veien er det gatelys, trær og hus. Foto.
Anonymous © 2023 Piraya Film

De fire norske produksjonsselskapene mottar tilskudd fra MEDIA-programmet til utvikling av sine pakker med 3-5 prosjekter. Ordningen gir også rom for å inkludere en kortfilm i slaten. Kreativt Europa vurderte i alt 129 søknader fra søkere i 20 land. Totalbudsjettet for ordningen er i 2023 på € 19 500 000.

INTHEMOOD FILM mottar € 290 000 til utvikling av tre spillefilmer, to TV-serier og en kortfilm.

Slaten består av prosjekter innen både animasjon og live action, som alle har stort potensiale i og utenfor Norge.

For INTHEMOOD FILM, som er et nyetablert selskap, så betyr støtten fra Kreativt Europa en stor anerkjennelse av våre strategier, nettverk og planer fremover. Støtten vil helt klart gjøre det litt lettere å få opp kvaliteten på prosjektene på veien mot realisering. -Med slaten viser vi vår visjon om å skape særegne og kontemporære fortellinger i samarbeid med talenter med ulik bakgrunn og i ulike faser av sin karriere. Vi rigger oss for at publikum, både barn og voksne, skal få se solide og relevante serier, og filmer, både på kino og andre plattformer, sier daglig leder og produsent Ingvild Evjemo.

Portrett av en dame med skulderlangt mørkt bølgete hår. Hun har på en mønstrete overdel. Foto.
Ingvild Evjemo © Christian Tunge

INTHEMOOD FILM er et produksjonsselskap basert i Oslo som jobber med animasjon, live action og dokumentarfilm.

Mer Film mottar € 225 000 til utvikling av sin pakke med fire prosjekter.

Mer Film har en ambisiøs slate bestående av flere kommende prosjekter med stort internasjonalt potensial og mål om å sette et avtrykk i europeisk film.

-Et slate-tilskudd fra MEDIA gir oss rom til å utvikle nye, store prosjekter og til å komme et viktig steg nærmere ferdige filmer som skal ut til publikum i Norge og verden i de neste årene. Målet vårt er å være et av de ledende, uavhengige produksjonsselskapene i Europa og levere filmer av ypperste kvalitet. Denne støtten er avgjørende for å få det til, sier produsent Maria Ekerhovd.

Portrett i halvfigur. En dame med sort langt hår som henger over den ene skulderen står med armene i siden foran en vegg med grafitti. Hun har på en grå genser med blå påskrift: Hva vil folk si. Foto.
Maria Ekerhovd © Paul Amundsen, Bergens Tidende

Hun stiftet Mer Film, som har kontorer i Bergen, Tromsø og Oslo, i 2011. Mer Film er et regissørdrevet selskap som jobber både med nye talenter og etablerte filmskapere. Felles for dem er at de originale og nyskapende filmer som ønsker å sette et stort kulturelt avtrykk både i Norge og internasjonalt.

Mer Film har laget filmer som Ole Giævers Ellos Eatnu – La Elva Leve og Gunnar Vikenes Krigsseileren. Begge er finansiert med midler fra bl.a. Kreativt Europa.

Paradox Rettigheter mottar € 330 000 til utvikling av sin pakke med to serier og to filmer.

Paradox sin slate består av to samfunnsaktuelle TV-serieprosjekter, en animert barnefilm og spillefilmen Søppel - med originalskrevet manus av Jo Nesbø. Prosjektene er varierte i tema og stil, men er alle prosjekter Paradox mener har en internasjonal orientering.

Portrett. Foto.
Jo Nesbø © Stian Broch

Development manager, Thea Røhr Østvold, legger til: -Paradox er veldig glade for slate-tilskudd fra Kreativt Europa MEDIA. Det er en stor annerkjennelse, og det viser at våre prosjekter som har utgangspunkt i lokale historier også har en internasjonal appell. Denne slatefinansieringen er viktig for oss for å sikre kontinuitet og kunne teste ut ting vi ellers ikke ville hatt mulighet til.

Paradox er et av Norges ledende produksjonsselskaper. Siden 1998 har de produsert og samprodusert mer enn 30 spillefilmer, bl.a. fra regissører som Erik Poppe og Hans Petter Moland. Siden 2020 har selskapet også produsert seier. Selskapet har som ambisjon å fortsette å utvikle produksjoner av høy kunstnerisk kvalitet for et stort publikum.

Piraya Film mottar € 130 000 til utvikling av sin pakke med fire dokumentarer.

Slaten til Piraya Film inneholder to helaftens dokumentarfilmer regissert av kvinner fra Russland og Kurdistan, og to serier av regissør Andrei Nekrasov og Torstein Grude.

-Vi er stolte og glade over at Kreativt Europa MEDIA så prosjektenes styrke og ga oss tilliten til å motta pakketilskudd for andre gang. Prosjektene er sensitive og utfordrende både kunstnerisk og produksjonsmessig. Utviklingstilskuddet gir oss et solid grunnlag og gode arbeidsvilkår, og gjør oss i stand til å knytte til oss de rette fagpersonene nasjonalt og internasjonalt. Sammen kan vi nå legge inn den ekstra innsatsen som må til for å løfte produksjoner av dette kaliberet. Tilskuddet gir også en viktig anerkjennelse av at prosjektene vi har i utvikling også har et stort potensial utenfor Norge, sier prosjektenes produsent Torstein Grude.

Stavanger-baserte Piraya Film er et uavhengig produksjonsselskap som ble etablert av Torstein Grude i 1999 med en visjon om å skape dokumentarfilmer av høy kunstnerisk verdi og med politisk sprengkraft, hvor solidaritet, fredsarbeid, kjærlighet og menneskers og dyrs rettigheter er i fokus.

Under svært vanskelige og ofte farlige forhold har selskapet lyktes i å levere prisbelønte og langtrekkende filmer som The New Greatness Case, Mogadishu Soldier, The Magnitsky Act – Behind the Scenes, Love City Jalalabad, Muldvarpen, Russian Lessons, Gulabi Gang, Yodok Stories, Cold Case Hammarskjöld, Griseindustriens hemmeligheter, Pels, Back to the Square, Belarusian Waltz og On a Tighrope.

På vår hjemmeside legger vi fortløpende ut tildelinger til norske prosjekter etter hvert som de publiseres på Kreativt Europas offisielle resultatside. Se alle tildelingene her.

Motta vårt nyhetsbrev med nyheter og aktiviteter innen MEDIA-programmet!