Nyheter

God jul og godt nytt år!

Juleferien står for døra og vi oppsummerer 2023-tildelinger fra Kreativt Europa til den norske audiovisuelle bransjen så langt.

20. desember 2023
Juletre pyntet med røde julekuler med glitter og lys. Foto.
God jul! Foto: Freestocks, Unsplash

Fordi en del tilskuddsmottakere fremdeles er i GAP-fasen, har ikke alle resultatene fra MEDIA-programmet for 2023 blitt offentliggjort. Vi avrunder derfor året med et tilbakeblikk på de sakene vi har publisert til nå og noen av de MEDIA-støttede filmene og seriene som har hatt premiere i løpet av det siste året.

Produksjonstilskudd

I september kom nyheten om at True Content Production mottok € 500 000 i produksjonstilskudd i første runde av ordningen for Produksjoner for TV og strømmetjenester. Tilskuddet gikk til dramaserien Smugleren. Manus og regi er ved Pål Sletaune, og serien skal produseres av Ole Søndberg og Renée Hansen Mlodyszewski. Serien forventes å ha premiere på TV2 i løpet av våren 2025.

Slate-tilskudd

MEDIAs slate-tilskudd gis til utvikling av pakker på 3-5 prosjekter. I oktober kunne vi melde om at fire norske produksjonsselskaper mottok utviklingstilskudd fra Kreativt Europa.

  • INTHEMOOD FILM mottok € 290 000 til utvikling av tre spillefilmer, to TV-serier og en kortfilm. Slaten besto av prosjekter innen både animasjon og live action, som alle har stort potensiale i og utenfor Norge. Prosjektene utvikles av produsent Ingvild Evjemo i hennes nyetablert selskap.
  • Mer Film mottok € 225 000 til utvikling av sin pakke med fire prosjekter. Mer Film, med produsent Maria Ekerhovd, spissen har en ambisiøs slate bestående av flere kommende prosjekter med stort internasjonalt potensial og mål om å sette et avtrykk i europeisk film.
  • Paradox Rettigheter mottok € 330 000 til utvikling av sin pakke med to serier og to filmer. Paradox sin slate består av to samfunnsaktuelle TV-serieprosjekter, en animert barnefilm og spillefilmen Søppel - med originalskrevet manus av Jo Nesbø. Prosjektene er varierte i tema og stil, men er alle prosjekter Paradox mener har en internasjonal orientering.
  • Piraya Film mottok € 130 000 til utvikling av sin pakke med fire dokumentarer. Slaten til Piraya Film inneholder to helaftens dokumentarfilmer regissert av kvinner fra Russland og Kurdistan, og to serier av regissør Andrei Nekrasov og Torstein Grude. Sistnevnte er også prosjektenes produsent.

Dataspill

I november kom den gledelige meldingen om at tre norske spillselskaper mottok til sammen € 450 000 i EU-midler til sine dataspill.

  • Megapop fikk € 150 000 til utvikling av Life Below. Spillet er et korallrevbyggerspill, hvor du bygger opp det magiske livet i korallrevet fra bunnen av. Spillerne må opprettholde revet i det livet vokser frem, og etter hvert blir det et yrende system. Underveis må spillerne aktivt løse problemer rundt f.eks. plast, migrasjon av fremmede arter og ekstremvær.
  • Rain mottok € 150 000 til utvikling av Mechanical Heart. I Mechanical Heart tar Rain sin erfaring fra Teslagrad-serien og fortsetter å utforske mulighetene innenfor momentumdrevet platforming. De utvikler også en unik stop-motion lignende stil for spillet som benytter prinsipper fra nylig populariserte animasjonsteknikker.
  • Skinny Bandit mottok € 150 000 til utvikling av Mechjesty. Det er et roguelike deckbuilder spill hvor du bygger din egen mech. Spillet foregår i en dystopisk steampunk-verden, hvor froskeprinsessen Frolein må samle inn deler til å bygge en mech som er sterk nok til å bekjempe Timer som har stjålet tiden.

Innovasjon

På tampen av året ble resultatene fra den tverrsektorielle ordningen Innovation Lab klare. Babusjka AS og de øvrige partnerne bak Green Producers Tool mottok til sammen € 827 664 for utvikling og implementering av klimaverktøyet først i de øvrige nordiske landene før kultursektoren i Europa står for tur. Dette er andre gangen Green Producers Tool mottar tilskudd fra Kreativt Europa. Første gangen var i 2021.

Filmdistribusjon

En rekke norske filmdistributører har mottatt tilskudd til distribusjon av ikke-nasjonal europeisk kvalitetsfilm med markedspotensiale. Formålet med ordningen er å støtte opp om distribusjon og sirkulasjon av europeisk film på tvers av landegrensene. Se en oppdatert oversikt over hvilke distributører det gjelder på hjemmesiden vår under Tildelinger.

Premierer, nominasjoner og priser

Flere filmer og serier som tidligere har mottatt tilskudd fra MEDIA-programmet har hatt premiere i løpet av det siste året.

Blant disse er NRK-serien Makta. En dramaserie basert på sannhet, løgn og dårlig hukommelse, produsert av Novemberfilm og Motlys. Serien har allerede rukket å vinne en rekke internasjonale priser og blitt nominert til bl.a. Nordisk Film & TV Fonds manuspris som deles ut i Gøteborg på nyåret.

Fremtidsdramaet Kuppel 16, produsert av Tordenfilm, hadde premiere for omtrent ett år siden. Den dystopiske ungdomsserien vant nylig en Rose d’or for beste barne- og ungdomsserie og ble kåret til årets grønne produksjon under Gullruten 2023.

Klima, miljø og samiske rettigheter er sentrale temaer i Mer Films Ellos eatnu – La elva leve og NRK-serien Vi lover et helvete (produsert av Fenomen) som begge hadde premierer i år.

Titina vender snuten fra Nordpolen mot LA og har for tiden en Oscar-kampanje på gang. Produsentene i Mikrofilm håper på en nominasjon i kategorien beste animerte langfilm. I 2023 var Mer Films Krigsseileren norsk kandidat både til Oscar og Nordisk Råds filmpris, men nådde dessverre ikke helt til topps.

Mens vi gleder oss til flere gode produksjoner i 2024, håper vi mange benytter juleferien til å se disse produksjonene mens de er tilgjengelig i NRK TV eller via andre strømmetjenester. Følg med for flere resultater fra 2023-programmet i året som kommer. Vi oppdaterer løpende oversikten over MEDIA-tilskudd til norsk bransje på siden: Tildelinger.

Juleferie

Fra og med 21. desember tar MEDIA-desken juleferie. Vi er tilbake på kontoret 2. januar 2024. God jul og godt nytt MEDIA-år!

Motta vårt nyhetsbrev med nyheter og aktiviteter innen MEDIA-programmet!