Nyheter

Krigsseileren Norges Oscar-kandidat

Norsk filminstitutt melder at MEDIA-støttede Krigsseileren blir det norske bidraget i Oscar-racet.

26. september 2022
Krigsseileren roxana reiss mer film
Krigsseileren, foto: Roxana Reiss / Mer Film

Filmen trakk det lengste strået i konkurranse med Alle hater Johan og Syk pike.

Krigsseileren - sjømannen Alfred, gift med Cecilia og nybakt trebarnsfar fra Bergen. Når andre verdenskrig bryter ut, er han og barndomskameraten Sigbjørn på jobb på et handelsskip midt ute i Atlanterhavet. De blir tvunget til å fortsette å seile i fronten av en krig de ikke har bedt om, i sivil og uten våpen. Hjemme i Bergen strever Cecilia med å klare seg og å ta vare på de tre barna i et okkupert land. Krigsseilerne har ett mål: Å overleve – for å komme hjem. 

Krigsseileren er skrevet og regissert av Gunnar Vikene. I rollene finner vi skuespillere som Kristoffer Joner, Ine Marie Wilmann, Pål Sverre Hagen og Alexandra Gjerpen. Filmen er produsert av Maria Ekerhovd for Mer Film AS, norsk distributør er Scandinavian Film Distribution ved Ymer Media og internasjonal salgsagent er det tyske selskapet Beta Cinema.

Filmen var åpningsfilm på filmfestivalen i Haugesund og den hadde sin internasjonale premiere på filmfestivalen i Toronto. Norsk premiere var 23. september og filmen ble sett av over 60 000 i åpningshelgen.

– Dette viktige og kritikerroste historiske dramaet har gode forutsetninger for å nå opp i konkurransen om å bli nominert til en Oscar. Kombinasjonen av en sterk og til nå ufortalt historie, store skuespillerprestasjoner og et erfarent apparat bak, gjør at vi har tro på at Krigsseileren vil få den oppmerksomheten som skal til blant Oscar-akademiets medlemmer som velger ut de nominerte og stemmer frem en vinner, sier den norske Oscar-komiteens leder og direktør for Norsk filminstitutt Kjersti Mo. Komiteen har i tillegg bestått av Thomas Seeberg Torjussen, Benjamin Mosli, Øyvor Dalan Vik, Charlotte Blom, Jan Erik Madsen, Silje Hopland Eik og Stine Oppegaard.

De 15 kandidatene til Oscar sin kortliste for beste internasjonale spillefilm annonseres 21. desember, og de fem som går videre 24. januar 2023. Selve Oscar-utdelingen skjer 12. mars 2023 i LA.

Kreativt Europa MEDIA Norge er stolte av at både Krigsseileren og Syk pike er utviklet med pakkefinansiering fra MEDIA-programmet. Krigsseileren er Norges hittil dyreste spillefilm med et budsjett på 110 millioner kroner. Vi gratulerer, og ønsker filmen og teamet bak lykke til på veien videre.

Les hele nyhetssaken fra Norsk filminstitutt her.

Motta vårt nyhetsbrev med nyheter og aktiviteter innen MEDIA-programmet!