Nyheter

Verdens verste menneske nominert til Nordisk råds filmpris

Nominasjonene til den prestisjefylte prisen ble offentliggjort i dag. Verdens verste menneske er Norges kandidat til prisen som deles ut 1. november.

23. august 2022
Nrfp 2022
De nominerte til NRFP 2022

Joachim Triers Oscar-nominerte og Cannes-belønte dramakomedie Verdens verste menneske har begeistret publikum over hele kloden, og i helgen vant filmen fem Amanda-priser. Med nominasjonen til Nordisk råds filmpris kan han bli første norske dobbeltvinner, står det i Nordisk Film & TV Fonds pressemelding.

Prisen deles alltid likt mellom filmenes manusforfatter, regissør og produsent, noe som betyr at de norske nominerte er manusforfatter og regissør Joachim Trier, manusforfatter Eskil Vogt og produsentene Thomas Robsahm og Andrea Berentsen Ottmar.

I 2016 ble Trier med Louder Than Bombs den første norske filmskaperen til å motta Nordisk råds filmpris. Han kan nå tre inn i et svært celebert selskap av nordiske filmskapere om han stikker av med prisen også for Verdens verste menneske. Det er nemlig kun to regissører som er dobbeltvinnere så langt, svenske Thomas Vinterberg og islandske Benedikt Erlingsson.

Joachim Trier er ikke ukjent med å bryte barrierer når det kommer til Nordisk råds filmpris. Han har vært nominert for alle sine fem filmer: Reprise, Oslo, 31. august, Louder Than Bombs, Thelma og Verdens verste menneske.

Den norske juryen består av Inger Merete Hobbelstad, Emilio Sanhueza og Anne Gjelsvik, som sier følgende i sin begrunnelse:
Verdens verste menneske er et lekent og melankolsk portrett av den nær 30 år gamle Julie, i form av en romantisk komedie. Gjennom sin lek med sjangerkonvensjoner, klisjeer og filmatiske virkemidler er dette en film som tar kinoopplevelsen på største alvor, med alt det betyr av storslagne scener, musikalske stemninger og lyset av Oslo om sommeren. Filmen fanger tidsånd og stedsspesifikke miljøer, samtidig som den kan oppleves som tidløs og allmenn. Sammen med medforfatter Eskil Vogt,som står bak to av årets beste norske filmer, har regissør Joachim Trier og hans strålende skuespillere (Renate Reinsve, Anders Danielsen Lie og Herbert Nordrum) skapt morsomme, romantiske og rørende øyeblikk som har blitt diskutert flittig, og som vil bli husket lenge.”

De øvrige nominerte er: Vanskabte land (Danmark), Den blinde mannen som ikke ville se Titanic (Finland), Lamb (Island) og Clara Sola (Sverige).

Verdens verste menneske distribueres i Europa med støtte fra MEDIA-programmet via ordningen “Filmer over grensen”.

Les mer om Nordisk råds filmpris og de nominerte her.

Motta vårt nyhetsbrev med nyheter og aktiviteter innen MEDIA-programmet!