Nyheter

Filmparken på Jar Treasure of European Film Culture

European Film Academy har utpekt åtte nye filmkulturskatter. Filmparken på Jar er første norske utnevnelse.

26. april 2024
Fotocollage. European Film Academy. Treasue of European Film Culture. Foto/illustrasjon.
Treasue of European Film Culture, foto: European Film Academy

Siden 2022 har European Film Academy (EFA) utnevnt 49 steder som anses av historisk verdi for den europeiske filmarven. EFA mener disse skattens symbolverdi er så høy at de bør vedlikeholdes og beskyttes for nåtidige og kommende generasjoner.

Blant de åtte europeiske stedene som ble utnevnt i år finner vi geografiske områder, spesifikke bygninger eller byggverk, et skip og to filmstudioer. Ett av studioene er Filmparken på Jar som ble etablert i 1934 og har huset innspillinger av regissører som bl.a. Tancred Ibsen, Arne Skouen og Edith Carlmar. Dette er første gangen Norge står på listen til EFA.

– Vi er glade for å hedre ytterligere åtte minneverdige steder som skatter av europeisk filmkultur som folk kan besøke. Det er spesielt fint at vi kan legge til noen land som tidligere manglet på skattekartet: Bosnia-Hercegovina, Nederland, Norge og Sveits, sier Pascal Edelmann, leder for europeisk filmarv ved EFA.

Han oppfordrer videre alle til å fortsette med å foreslå nye steder som bør føres opp på akademiets liste over filmkulturskatter.

Les mer om alle stedene og om EFAs arbeid for den europeiske filmarven i pressemeldingen: Eight New Treasures of Europe.

European Film Academy finansieres av bl.a. Kreativt Europa MEDIA.

Motta vårt nyhetsbrev med nyheter og aktiviteter innen MEDIA-programmet!