Nyheter

Armand premiert i Cannes

Halfdan Ulmann Tøndels første spillefilm, Armand, ble hedret med debutantprisen “Caméra d’or” og lydprisen “Prix de la meilleure création sonore” under filmfestivalen i Cannes.

27. mai 2024
Seks alvorlige personer står ansikt til ansikt. Foto.
Armand, foto: Eye Eye Pictures og Norsk Filmdistribusjon

Etter verdenspriemeren i Cannes-programmet Un Certain Regard 18. mai har Armand blitt tildelt to priser. Den prestisjetunge Caméra d’or for beste debutfilm og Prix de la meilleure création sonore for beste lyddesign.

En gruppe pent kledde personer på en scene foran et stort lerret. Foto.
Cannes-sjef Thierry Fremaux tok imot cast og regissør på scenen før verdenspremieren til Armand under filmfestivalen i Cannes, foto: Ann-Sophie W. Birkenes

Caméra d’or

Under lørdagens prisutdeling på filmfestivalen i Cannes, mottok regissør og manusforfatter Halfdan Ullmann Tøndel debutantprisen Caméra d’or – gullkameraet – for sitt arbeid med spillefilmen Armand.

Caméra d’or er en av de prestisjetunge prisene på Cannes-festivalen og deles ut hvert år til en debutfilm i et av festivalens programmer, heter det i en pressemelding fra NFI.

Det er første gang en norsk filmskaper mottar denne prisen, tidligere vinner har vært bl.a. Jim Jarmusch, Jafar Panahi, Ildikó Enyedi, Steve McQueen og Anthony Chen.

Les mer i NFIs nyhetssak: Debutantpris til Halfdan Ullmann Tøndel i Cannes

Portrett av en ung mann i kremhvit skjorte. Foto.
Halfdan Ullmann Tøndel, foto: Eye Eye Pictures

Prix de la meilleure création sonore

Fredag mottok Armands eksekutiv produsent Dyveke Bjørkly Graver (Eye Eye Pictures) lydprisen, Prix de la meilleure création sonore, på vegne av regissør Halfdan Ullmann Tøndel.

Denne prisen ble startet som et samarbeid mellom La Semaine du Son og Cannes-sjef Thierry Fremaux, og har blitt delt ut siden 2017. Organisasjonen fokuserer på viktigheten av lyd og prisen går til regissøren av en film der lyden har en fremtredende plass og anerkjenner dermed hele teamet bak lydarbeidet, inkludert komponisten, skriver NFI.

Filmens komponist er Ella van der Woude og lyd er ved Mats Lid Støten.

Les mer i NFIs nyhetssak: Lydpris til Armand i Cannes

Armand åpner filmfestivalen Oslo Pix 26. august og har ordinær kinopremiere i Norge 27. september. Filmen er utviklet med slate-tilskudd fra Kreativt Europa MEDIA.

Priser til filmer med MEDIA-tilskudd

Blant de 16 MEDIA-støttede prosjektene som var utvalgt til Cannes var det flere enn Armand som mottok priser eller hederlig omtale skriver EU-kommisjonen i en pressemelding. Her følger en oversikt:

Grand Prix

  • All We Imagine as Light av Payal Kapadia (IN/FR/NL/LU/IT)

Best Director

  • Miguel Gomes for Grand Tour (PT/IT/FR)

Special Mention – Palme d’or

  • Bad for a Moment av Daniel Soares (PT)

Caméra d’or

  • Armand av Halfdan Ullmann Tøndel (NO)

Special Mention – Caméra d’or

  • Mongrel av Wei Liang Chiang, You Qiao Yin (TW/SG/FR)

Special Mention of AFCAE

  • All We Imagine as Light av Payal Kapadia (IN/FR/NL/LU/IT)

Her finner du en liste over alle prisvinnerne under den 77. utgaven av filmfestivalen i Cannes.

Motta vårt nyhetsbrev med nyheter og aktiviteter innen MEDIA-programmet!